fbpx

Detox kuur / lichaam ontgiften

detox kuur

Lichaam ontgiften met een detox kuur

Een detox kuur wordt met name ingezet voor het ontgiften en ontslaken van uw lichaam. Een lichaam ontgiften is bedoelt om uw organen te ontlasten en bepaalde lichaamsprocessen in uw lever, nieren en darmen goed te reinigen. Bij een detox maakt u als het ware uw lichaam vrij van gifstoffen. Dit kan op heel veel manieren, maar sommige zijn effectiever dan anderen. Een detox kan behalve fysiek, ook mentaal werken. U zult u na zo’n sap-kuur uiteraard als herboren voelen omdat u een week lang enkel groene monsters naar binnen hebt geslurpt. Een detox kan pittig heftig zijn wanneer u niet gewend bent om zo weinig (tot niets) te eten. Hoofdpijn, misselijkheid en een slecht humeur kunnen oorzaken zijn van een ontgiftingskuur.

Tijdens een detox krijgt uw lichaam te weinig voedingsstoffen binnen die hij wel heel hard nodig heeft. Dit leidt ertoe dat u een daling krijgt in uw bloedsuikerspiegel. En dit probeert uw lichaam op te lossen door glycogeen los te laten. Glycogeen is een suiker dat vooral in uw lever en spieren wordt opgeslagen. Glycogeen heeft veel water aan zich gebonden. Dit is dan ook de reden dat u waarschijnlijk een flink aantal kilo’s zult verliezen tijdens een detox. Helaas verliest u dus geen vet, maar enkel vocht.

 Een detox kuur op verschillende manieren

Er is niet één detox kuur die beter is dan de andere, maar er zijn wel verschillende manieren om een detox kuur te volgen. Bijvoorbeeld door middel van sap vasten, citroenvasten, watervasten, geen vast voedsel eten, alle verboden voedsel weglaten of een fruitkuur voor een aantal dagen of zelfs weken. Het volgen van een detox kuur wordt altijd afgestemd op uw behoeftes, eventuele lichamelijke klachten en uw doelstelling wat u met een detox kuur wil bereiken. Een detox kuur kan variëren van 3 dagen tot ongeveer 10 dagen.

Te snel willen detoxen

Wanneer u te snel wilt detoxen kunnen er in een keer heel veel toxines in uw bloed komen. Hierdoor kan uw lichaam overbelast raken en last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en/of vermoeidheid.

De oplossing: Kies voor een detox programma waarbij u in stappen gaat detoxen, en kies voor een programma dat uit minimaal 5 dagen bestaat. In een weekend detoxen is niet mogelijk en zeker niet goed voor uw gezondheid.

Het te gecompliceerd maken

Veel mensen maken het zichzelf te moeilijk en gaan zonder goed programma aan de slag. Detoxen is echt iets dat u beter kunt doen met een goed programma dan op eigen kracht. Zeker als u resultaat wilt boeken en u zo veel mogelijk uit uw detox wilt halen.

Slechte timing

Detoxen vraagt best wat van u en uw lichaam. Het is daarom verstandig om een goed moment uit te kiezen om te beginnen aan een detox kuur. Zeker in combinatie met te snel willen detoxen is dit een grote valkuil.

Detoxen met frisse kruiden en specerijen.

Wist u dat kruiden wonderplanten zijn die uw lichaam helpen ontgiften? Hierbij kunt u denken aan:

Koriander; goedkoop en overal verkrijgbar. Tevens kunt u er heerlijke recepten mee maken zoals fruitsappen, pesto’s en groene smoothies.

Peterselie; zeer goed voor de werking van uw nieren, die een belangrijke rol spelen bij het ontgiften van uw lichaam.

Kurkuma: anti-kanker en ontstekingsremmend

Citroensap: met verse groenten en fruit in de slowjuicer. Of gewoon in een glas water natuurlijk.

Feiten en fabels over detoxen

Er bestaan talloze misverstanden over detoxen. Niet gek natuurlijk, want er wordt van alles geschreven op internet dat nergens op gebaseerd is. Een aantal feiten en fabels over detoxen op een rijtje:

‘Mijn gifstoffen lossen op door te detoxen’ – FABEL

Helaas, dit is niet waar. Ons lichaam, om precies te zijn de lever,

is er gelukkig hartstikke goed in om zichzelf te ontdoen van gifstoffen. Daar is geen sap-kuur voor nodig.

‘Na een tijd van ongezond eten kan ik het beste een detox doen’ – FABEL

Wat zou het geweldig zijn als dit waar was. Dat zou betekenen dat we die 5 kg die er extra bij is gekomen tijdens de kerstvakantie er zo van af ‘sappen’ in de eerste week van januari. Helaas, het effect van veel en ongezond eten lost u niet op met een detox. Het teveel aan vet en suiker is al lang en breed opgeslagen in uw lichaam voordat u ook maar kunt beginnen met een kuur.

‘Met een detox verbeter ik mijn weerstand en gezondheid’ – FEIT

Dit is alleen een feit, wanneer u zelf bewust bent van de producten die u in uw lichaam stopt. De meeste mensen die een serieuze detox ondergaan zullen daarna, omdat het zo goed is bevallen, gezond eten en hun voedingsstijl verbeteren. Alleen dán verbetert u uw weerstand en gezondheid met een detox. Het is een handig hulpmiddel om bewust te worden van de producten die u in uw lichaam stopt. Maar een weekje sappen zal er niet voor zorgen dat u nooit meer een griepje te pakken krijgt. Helaas…

‘Een detox is de perfecte manier om mijn levensstijl om te gooien’ – FEIT/FABEL

Deze uitspraak hoort eigenlijk in beide categorieën thuis. Dit omdat het niet voor iedereen hetzelfde is. Het is namelijk niet voor iedereen mogelijk om van de één op de andere dag zijn voedingsstijl compleet om te gooien. Toch komt u er op deze manier, door middel van een detox, achter wat voor troep u iedere dag binnenkrijgt. Als u een detox doet waarbij u helemaal geen suikers binnenkrijgt, zal u waarschijnlijk in het begin niet lekker in uw vel zitten. Dit laat perfect zien hoe afhankelijk u eigenlijk bent van suikers. Het is niet de leukste manier om er achter te komen, maar zeker wel een effectieve manier. Het is natuurlijk zonde om na zo’n periode van detoxen weer direct over te gaan op het ongezonde eten. Dat is ook waarom veel mensen na zo’n detox veel bewuster omgaan met eten en drinken. Dit is dus geen feit dat wetenschappelijk onderbouwd is, maar het is wel hoe het bij de fanatieke ‘detoxers’ vaak gaat.

Zoals u misschien wel zult merken, is vooral het mentale deel belangrijk bij een detox. Uw lichaam kan zichzelf prima ontgiften maar soms kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken. Dan is zo’n strenge kuur heel erg handig. U ontzegt uzelf van alles wat ongezond is en focust op de gezonde voeding. Het is alleen wel belangrijk dat u na afloop ook een beetje streng blijft voor uzelf. Na zo’n kuur is het natuurlijk niet de bedoeling dat u direct al uw ongezonde snacks weer uit de kast trekt. U zult het rustig weer moeten opbouwen om er voor te zorgen dat de kilo’s er niet meteen weer aanvliegen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *